Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Η ευεργετική επίδραση των διακοπών.



Οι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία.

  Όλες οι έρευνες φανερώνουν ότι οι διακοπές ωφελούν σοβαρά την υγεία, εξασφαλίζοντας ευεξία και μακροζωία. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι διακοπές ασκούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα ωφελώντας τόσο τα ζωτικά συστήματα του οργανισμού όσο και την ψυχική μας υγεία.


Οι διακοπές ωφελούν την καρδιά.

  Το μεγαλύτερο όφελος από την ευεργετική επίδραση των διακοπών κερδίζει το κυκλοφορικό σύστημα. Οι διακοπές αποτελούν τονωτικό χάπι για την καρδιά, καθώς βελτιώνουν άμεσα τον καρδιακό ρυθμό. Παράλληλα συμβάλλουν στην μείωση της υψηλής πίεσης, ρίχνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη.



Οι διακοπές βελτιώνουν την αναπνοή και τον ύπνο.

  Η έλλειψη άγχους σε συνδυασμό με την καθαρή ατμόσφαιρα, που χαρακτηρίζει τους περισσότερους προορισμούς διακοπών βελτιώνουν την αναπνοή και την οξυγόνωση του οργανισμού, μειώνοντας έως 65% το αίσθημα της κόπωσης. Η απουσία άγχους, σε συνδυασμό με την ησυχία της εξοχής καταπολεμά τις αϋπνίες χαρίζοντας ποιοτικότερο ύπνο. Έτσι, υποχωρούν οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και η κατάθλιψη, καθώς και οι χρόνιες διαταραχές όπως το αυχενικό σύνδρομο και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α.

  Ιδιαίτερα αποκαλυπτική στην επίδραση που έχουν οι διακοπές στον ύπνο είναι η έρευνα vacation gap (κενό διακοπών), που πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία κορυφαίων στελεχών της NASA. Μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στον λεγόμενο βαθύ ύπνο που αντιστοιχεί στην φάση REM (rapid eye movement), ο οποίος αποδεδειγμένα αναζωογονεί τον εγκέφαλο και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα στην εργασία.


Οι διακοπές τονώνουν φυσική κατάσταση.

  Η υποχρεωτική άσκηση των διακοπών-δηλαδή το περπάτημα και το κολύμπι- σε συνδυασμό με τις άλλες δραστηριότητες όπως οι ρακέτες, η ιστιοπλοϊα και το θαλάσσιο σκι τονώνουν το μυοσκελετικό σύστημα, καταπολεμώντας προβλήματα που οφείλονται σε πολύωρη καθιστή εργασία και κακή στάση του σώματος στο γραφείο. Επιπλέον η γυμναστική στις διακοπές βελτιώνει την φυσική κατάσταση. Πολλές από τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούμαστε όταν είμαστε σε διακοπές είναι αερόβιες και συνεπώς έχουν άμεση θετική επίδραση στο καρδιο-αναπνευστικό δηλαδή ενισχύουν την αντοχή μας.


Οι διακοπές ανεβάζουν την ψυχική διάθεση.

  Πληθώρα από μελέτες επιβεβαιώνει ότι οι διακοπές αποτελούν διαβατήριο διαρκούς ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Η ωφέλιμη επίδραση τους οφείλεται κυρίως στην αλλαγή εικόνων, τοπίων, παραστάσεων και την υποχρεωτική διακοπή από την καθημερινή μας ρουτίνα. Φαίνεται μάλιστα πως οι σπαστές διακοπές ανεβάζουν περισσότερο την διάθεση και αποτελούν την καλύτερη «συνταγή» για άριστη ψυχοσωματική φόρμα και ψυχική ισορροπία.

  Οι διακοπές είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά που μπορούν επιτέλους να ξεφύγουν από την τσιμεντούπολη και να χαρούν το παιχνίδια στην εξοχή. Η επαφή με την φύση είναι ισχυρό αντίδοτο για την εμφάνιση αλλεργιών, συνεπώς οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν και να λερωθούν, πριν επιστρέψουν πάλι πίσω στα "αποστειρωμένα" σπίτια.


Η επίδραση των διακοπών κρατά μόλις 14 ημέρες.

  Παρά το γεγονός ότι μετά τις διακοπές επιστρέφουμε στη δουλειά μας με ανανεωμένη διάθεση, βελτιωμένη υγεία και περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με Ολλανδούς ειδικούς η θετική αυτή επίδραση διαρκεί μόλις δύο εβδομάδες.

  Όπως δημοσιεύουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Radboud στο επιστημονικό έντυπο «The Psychologist», η ψυχική μας κατάσταση αρχίζει να μεταβάλλεται ήδη από την πρώτη εβδομάδα επαναπροσαρμογής μας στη ρουτίνα. Ενώ από την δεύτερη εβδομάδα είναι σαν να μην είχαμε φύγει ποτέ! Η λύση υποστηρίζουν, θα μπορούσε να κρύβεται σε συχνότερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Οφέλη με ημερομηνία λήξης.

  Στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 96 εργαζόμενοι. Πριν φύγουν για διακοπές, οι ειδικοί αξιολόγησαν τα επίπεδα της ευεξίας τους. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών τους αλλά και αρκετές εβδομάδες μετά την επιστροφή τους. Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά, οι ερευνητές είδαν ότι αν και όταν είχαν γυρίσει οι εργαζόμενοι έδειχναν εμφανώς ξεκούραστοι και ανανεωμένοι, αυτό άρχιζε να αλλάζει μετά από μόλις μια εβδομάδα. Όπως φάνηκε, μάλιστα, οι γεμάτες μπαταρίες των εθελοντών άρχισαν πάλι να αδειάζουν μόλις 14 μέρες μετά την επιστροφή στο γραφείο.


Κατάθλιψη μετά τις διακοπές.

  Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Οι ατελείωτες ώρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης χάνονται και ο καθένας επιστρέφει στη δική του πραγματικότητα, η οποία για κάποιους μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή και αγχοτική. Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα όπως : νοσταλγία, ονειροπόληση, άγχος, ανησυχία και κατάθλιψη.

  Αυτή η παλέτα των συναισθημάτων είναι φυσιολογική, όταν όμως υπάρχει έντονο το συναίσθημα της θλίψης και συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα τότε τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Οι ειδικοί το ονομάζουν «Σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές (Post –vacation depression syndrome)». Τα συνήθη συμπτώματα που αντιμετωπίζει κάποιος είναι τα εξής: πεσμένη διάθεση, ψυχική κατάπτωση ,θλίψη , υπερβολικό και συχνά αδικαιολόγητο άγχος, ημικρανίες, άρνηση για την εργασία του, απώλεια ή αύξηση βάρους, αϋπνία , στομαχικές διαταραχές, δυσφορία και ταχυπαλμίες.

Ποιες είναι οι αιτίες του «Συνδρόμου μετά τις διακοπές».

  Οι αιτίες αυτού του συνδρόμου είναι ποίκιλες. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής συχνά δεν επιτρέπουν στο άτομο να έχει μικρές απολαύσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διακοπές να βιώνονται ως αίσθηση ελευθερίας την οποία το άτομο αρνείται να την χάσει και να ξαναγυρίσει στον καθημερινό τρόπο ζωής του. Επίσης οι διακοπές μπορεί να λειτουργούν ως αναλγητικό των προβλημάτων, των εσωτερικών συγκρούσεων που βιώνει καθημερινά. Όταν όμως επιστρέψει στην πραγματικότητα όλα έρχονται στην επιφάνεια του ψυχισμού του . Αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά του προβλήματα και θεωρεί ότι η φυγή είναι η καλύτερη λύση . Δυστυχώς αυτό είναι ένα φρικτό λάθος, και το μόνο το οποίο καταφέρνει είναι τη διαιώνιση των προβλημάτων του. .Αυτό το σύνδρομο έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε άτομα στα οποία προϋπάρχει κατάθλιψη, κάποια αγχώδη διαταραχή ή κάποια ψυχική ασθένεια. Αν τα συμπτώματα εμμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το άτομο δεν θα πρέπει να τα αψηφήσει και θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό .



Πώς να διαχειριστείτε την κατάθλιψη μετά τις διακοπές.

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης της ήπιας καταθλιπτικής διάθεσης μετά τις διακοπές. Πριν το άτομο επιστρέψει στην εργασία του προτιμότερο θα ήταν να υπήρχε ένα διάστημα προσαρμογής 2-3μέρών . Η επιστροφή στην εργασία θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, για παράδειγμα να ξεκινήσει με εργασίες οι οποίες δεν επιθυμούν ιδιαίτερη πνευματική προσπάθεια. Η ταξινόμηση φωτογραφιών, η συζήτηση με φίλους , συναδέλφους για ευχάριστα πράγματα όπως για τις διακοπές βοηθούν το άτομο να διατηρήσει την ευδιαθεσία που έχει. Επίσης θα μπορούσε το άτομο μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών να βρει νέους τρόπους για τον καταμερισμό του ελευθέρου του χρόνου, νέες ασχολίες και χόμπι τα οποία θα τον ικανοποιούν και θα του προσφέρουν ψυχική ευεξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου